Hra má několik fází:
a)na začátku sběr surovin zabírání dolů, a malé šarvátky s NPC
b)dostavění hradu a prvnínejsilnější jednotka, nečekejte že bude nějak extra silná v počtu 1, ale v 50 kusech už je to solidní síla
c) finální boj s PC nebo jiným hráčem
je tu mnoho ras popíšu Heroes V i s datadisky
Azyl-lidi osobně bych řek že mají nejdražší jednotky. Nižší stupně jednotek lze za poplatek povýšit, čehož jsem hojně využíval když jsem nejslabší jednotky vycvičil na střelce.
Hvozd- elfové takzvaní čichači kytek a básnící, doporučil bych si z elfa udělat kouzelníka, jejich rasové schopnosti to krásně využijí.
Kobka- temní elfové odtrhli se od lesní elfů a panuje mezi nimi nenávist. Podle mě nejslabší rasa ze hry. Sice mají nejsilněší hrdiny ohledně kouzel, avšak ani silný hrdina nemůže dohnat slabé jednotky.
Peklo-démoni v základní kampani Heroes V proti nim bojují všechny rasy. Jedna z hlavní schopností je přivolání jednotek ze svého domava (pouze do bitvy po konci zmizí, a jde pouze jednou), přivolá se tuším 75% aktuálních jednotek
Akademie-mágové za Kobkou nejlepší kouzelníci. mají mnoho jednotek které se dostanou přes hradby při dobývání hradu, což považuji za velkou výhodu.
Pevnost-Trpaslíci jako jediní použíjaví runovou magii. Trpaslíci jsou malí podsadití, pokud mě pamět neklame tak mají bosuny pokudse brání.
Tvrz-okrové vznikly nepovedeným křížením lidí a démonů. Velice silná rasa na mele boj a bezhlavé ůtoky, neumějí používat magii pouze bojové pokřiky.
Nekropole-nemrtví jsou to mrtví bojuovníci které nekromanti oživili (jak nečekané